• SAMEN 

  CONSTANTIA!

 • Interview met onze trainer van de JO17-1: Hein Nabuurs

  23 nov 2020
 • Aangezien Hein al vele jaren trainer- en leider is van diverse jeugdteams en we hier erg tevreden over zijn, hebben we een interview met hem gehouden om hem wat meer te laten vertellen over zijn achtergrond en ervaringen als vrijwilliger. Daarbij hebben we op de corona-manier een leuk gesprek gehad tijdens een kop koffie...

  Wil je eens wat over jezelf vertellen betreft familie en hobbys?
  Naast ons pap Mat en ons mam Antoinette zijn we met 3 jongens en heb dus 2 broers Dick en Twan, waarmee ik thuis op ons grasveld veel heb gevoetbald, waar mijn carriere is begonnen. Vanaf de leeftijd van ongeveer 5 jaar ben ik bij de Mini’s begonnen en heb de gehele jeud t/m A1 doorlopen. Hierna heb ik met de trainers en technische commissie het gesprek gehad over de mogelijkheid om bij de selectie te gaan voetballen, maar dan zou de kans groter zijn dat ik minder aan voetballen zou toekomen, waardoor ik destijds ben over gestapt naar het 3e elftal. Later ben ik doorgeschoven naar het 4e elftal, waar ik inmiddels met veel plezier speel.
  Een andere hobby van mij is drummen, wat ik inmiddels ook meer dan 10 jaar doe bij de slagwerkgroep in Wanroij. Tijdens vakanties ga ik naar het buitenland en ook skiën valt onder mijn hobbys.

  Kun je vertellen hoe je sportopleiding en carriere er uit zag?
  Vanuit de opleiding ROC Sport&Bewegen in Nijmegen heb ik stage gelopen bij Constantia JO13-1 samen met hoofdtrainer Jan Schaap (2012/2013), waarna ik de opvolgende jaren ben blijven trainen (2013/2014, 2014/2015 en 2015/2016). Hierna ben ik  1 jaar trainer-leider geweest van de JO15-2 (2016/2017), het opvolgende jaar trainer van de JO15-1 (2017/2018) en aansluitend 2 jaar de JO13-1 (2018/2019 en 2019/2020). Het huidige seizoen ben ik trainer-leider van ST Constantia JO17-1 (2020/2021).
  Vanuit Constantia heb ik een KNVB-cursus gevolgd van 10 avonden van de JO9 t/m JO15 teams, welke gehouden werd in Uden bij UDI ’19. Dit was een leerzame cursus waarbij alle facetten van het trainen aan bod kwamen zoals het opstellen en aanpassen van trainingen om het maximaal uitdagend te maken, maar ook het vereenvoudigen als een training even wat minder loopt. Ook hebben we met alle variaties geoefend om te trainen op het individu of als team, gericht op aanvallen, omschakelen of verdedigen. Ook werden specifieke aspecten uitgelegd zoals het spiegelen van oefeningen, spel verleggen en andere mogelijkheden. Het was een erg leerzame cursus waarvan ik veel geleerd heb en door Constantia aangeboden was.

  Welke cursus zou je nog willen volgen om hogerop te komen?
  Ik heb geen specifieke ambities om naar andere verenigingen te gaan of hogere klasses te trainen en  ben erg tevreden met wat ik nu doe en welke niveau ik bereikt heb.

  Wat vind je het leukste aan het coachen van een voetbalteam?
  Het leukste is om de ontwikkeling in de loop van het seizoen te zien bij het individu en het team. Bij de JO13 lag de nadruk meer op traptechnieken, aannames, etc en nu bij de JO17 meer op taktiek en looplijnen. Dit is een hele andere techniek welke het voor mij als trainer ook uitdagend houdt.

  Welk team wordt dit jaar kampioen in de eredivisie?
  Mijn favouriete ploeg is PSV, welke hopelijk kampioen gaat worden. Er is nog wel een kleine achterstand, maar men zal nog wel flink aan het werk moeten om het kampioenschap te bereiken.

  Wie is je grote voorbeeld en waarom?
  Ik heb geen groot voorbeeld, maar heb wel erg veel geleerd van Jan Schaap, welke onze hoofdtrainer was een aantal jaren geleden. Wat hij mij geleerd heeft is de opzet van de trainingen, waarbij de basis steeds hetzelfde was, maar bracht daar telkens variaties in en hier leren de spelers erg veel van wat mooi is om te zien.

  Wat is het mooiste moment tijdens het trainen, welke je is bijgebleven?
  De momenten die me goed bijgebleven zijn, zijn de jaren dat we kampioen geworden zijn. Dit zijn telkens weer speciale momenten welke erg leuk zijn.

  Kijk je vaak een voetbalwedstrijd op TV?
  Als ik eerlijk moet zijn, kijk ik niet erg veel wedstrijden. Af en toe kijk ik een wedstrijd bij de Batavier of bij vrienden.

  Wat vind je het lastigste aan het trainersvak?
  Het lastige aan het zijn van trainer vindt ik als er iets speelt in het team zoals bv zaken in het kleedlokaal, waar je dan niet bij bent. Of dat er iets onderling speelt in de groep. Dan blijft het lastig hoe je dit aan moet pakken en dit is niet gemakkelijk.

  Wat vind je het mooiste aan het trainersvak?
  Het mooiste is dat je het team ziet groeien en dat men steeds hechter wordt. Dit zie je terug in het spel en dat is erg mooi om te zien. Wat ik ook mooi vind is het laten meedenken van de spelers en deze gedachte uit te voeren. Hierdoor voelt men zich serieus genomen en voelt men zich nog meer onderdeel van het team. De spelers leren hierbij nog beter denken, waarom men bepaalde handelingen zo uitvoert en wat andere opties zijn.

  Wat vind je van de Coronatijd en wat betekend dit voor jou motivatie om te trainen? 
  De trainingsopkomst is nog steeds goed en we kunnen met de huidige regelgeving blijven trainen op de oude manier. Alleen voor onszelf is het onderling afstand houden, maar hier kunnen we goed mee leven. Ik ben blij dat het momenteel doorgaat en de jongens hun uitlaatklep op het voetballen hebben.

  Wat is je advies aan jongens of meiden betreft het trainingsvak?
  Zorg dat je er plezier in krijgt en ga er mee door voor de club en voor jezelf. Kijk zoveel mogelijk mee en zorg dat je er vaak bij bent, zodat je echt het teamgevoel en ontwikkeling meekrijgt, wat het juist mooi maakt. Denk mee en praat erover, zodat ook jou ideeen meegenomen en/of uitgevoerd kunnen worden en je kunt zien wat er wel en niet werkt. Op deze manier voel je jezelf ook echt een onderdeel van het team. Hier leer je juist alleen maar van.

  Heb je nog een laatste advies aan Constantia of iemand anders?
  Nee, eigenlijk heb ik geen advies en vind ik dat alles erg duidelijk is en goed geregeld. De lijntjes zijn kort, vragen worden snel beantwoord of opgelost en de zaken zijn er verder goed geregeld.

  Hierbij willen we Hein bedanken voor zijn interview en inzet als vrijwilliger voor onze vereniging en hopen dat hij dit in de toekomst wil blijven doen. Bedankt Hein!