• SAMEN 

  CONSTANTIA!

 • Bij W.V.V. Constantia zijn een groot aantal vrijwilligers actief. Een aantal van hen verzamelen zich elke dinsdagvoormiddag en elke vrijdagmiddag op het sportpark als de “onderhoudsploeg”. Hun werkzaamheden doen ze vaak ongezien maar de resultaten zijn ieder weekend duidelijk zichtbaar. Vandaar dat het tijd werd deze vrijwilligers eens op de voorgrond te plaatsen. Helaas konden we door de aangescherpte corona maatregelen niet gezamenlijk bij elkaar komen maar onderstaand vertellen Jan v. Haare, Jos Hendriks en Henk Reijnen namens de ploeg over hun wekelijkse activiteiten.

  Stel je even kort voor.

  Bijna allemaal hebben wij een Constantia verleden als o.a. voetballer, leider, trainer, bestuurslid enz. Sommigen al meer dan 40 jaren.

   

  Hoe en/of waarom ben je bij de onderhoudsploeg gekomen?

  Het Constantia hart blijft kloppen en veel leden willen na hun werkbare leven nog actief blijven. Wat is dan mooier om met oud voetballers enkele uren per week gezellig samen te zijn. Maar er zijn ook leden die naast hun werk waar mogelijk bijspringen. De werkzaamheden zijn heel divers en er is voor iedereen wel iets wat hij, of zij, graag doet of goed kan.

   

  Waaruit bestaan jullie werkzaamheden zoal?

  Bij grote projecten zoals bestrating, fietsstalling, dug-outs, reclamewand etc. wordt er eerst gebudgetteerd en na goedkeuring van het hoofdbestuur worden de werkzaamheden opgepakt. De club van 50 zorgt soms nog voor een extra financiële bijdrage. Voor het overige zijn onze werkzaamheden heel divers. Op dinsdag zijn we meer met (technisch) onderhoud bezig. Denk aan: kleine reparaties, onderhouden van goals, netten, looppaden, stoepen en omheining, onderhoud aan de accommodatie, wisselen, vervangen en schoonmaak van reclameborden en dug outs en controleren en eventueel legen van kliko’s.

  Op Vrijdag is het meestal groenonderhoud en sportpark klaarmaken voor het weekend. Daarbij kun je denken aan: Schoffelen en harken, bladeren, afval en onkruid opruimen, onderhoud gras- en pannaveld, lijnen trekken en hoekvlaggen plaatsen en onderhoud machines.

  Daarnaast natuurlijk niet te vergeten het schoonmaken van de kleedlokalen, toiletten en kantine.

   

  Hoe zijn jullie ploegen samengesteld?

  Wij zijn met een man of 15. Mensen met diverse kwaliteiten en kennis. Bouwvakkers, technici, landbouwers, onderwijzers en noem maar op. Kortom, iedereen is geschikt en welkom. Onder het genot van een kopje koffie of cappuccino worden de werkzaamheden besproken en deze worden dan in groepjes opgepakt en uitgevoerd.

   

  Wat is het mooie van jullie ploeg?

  Collegialiteit, gemoedelijk en tijdens de werkzaamheden er samen een gezellige dag van maken. Natuurlijk ook op tijd koffiedrinken en veel praten over het voetbal en over actueel nieuws. Mensen met een verschillende achtergrond en leeftijd, we hebben zelfs een bijna 80 jarige die nog wekelijks actief is, die gezellig samenwerken en de wereldproblemen bespreken. Ook al heb je geen voetbal, of Constantie verleden. Je kennis, inzet en gezelligheid is altijd welkom.

   

   

  Wat voor invloed heeft Corona op jullie ploeg?

  Binnen 6 maanden na het droevige overlijden van Jan van den Broek hebben we afscheid moeten nemen van Henk Pijnappels die de strijd tegen Corona heeft verloren. Deze personen missen we nog steeds elke dinsdag en vrijdag. En wij niet alleen : De hele voetbalclub mist deze en alle weggevallen leden.

  We zullen ze voor altijd blijven herinneren als fijne kluscollega’s.

  Momenteel blijven we nog steeds rustig doorgaan met onze klussen onder de geldende corona maatregelen. Wij vinden het belangrijk dat het sportpark er netjes bij blijft liggen en dat alles blijft werken.

  Helaas hebben wij vanwege de aangescherpte regels van 14-12 onze werkzaamheden stil moeten leggen tot zeker 19-01. Alleen de noodzakelijke zaken worden gedaan. Denk bv. aan controle (verwarming)installaties en tijdig opmerken van eventuele storingen. Dit doet 1 persoon alleen of indien nodig met maximaal 2 personen.

   

  Zijn er nog verbeterpunten of andere zaken die voor jullie van belang zijn?

  Wellicht is wat meer structuur aanbrengen, bv een meerjaren onderhoudsplan voor de accommodatie een verbeterpunt.  Verder loopt alles goed. De communicatie met het bestuur is goed, zij melden ons de klussen die voorrang hebben. We zoeken samen dan wel naar een oplossing in de planning. Voor het overige hebben wij de vrijheid de werkzaamheden uit te voeren volgens eigen planning en inzicht

   

  Willen jullie tot slot nog iets zeggen of een laatste advies?

  Wij vonden het leuk dat wij gevraagd werden voor dit interview en mooi dat ook deze vrijwilligers eens een woordje mogen doen. Wij als ploeg gaan iedere week met plezier naar het sportpark. Naast lekker bezig zijn is ook het sociale aspect heel belangrijk. Voor iedere (oud) voetballer, maar ook voor ieder ander die lekker bezig wil zijn is onze groep een mooie besteding van je tijd.

  Om met Jos Hendriks af te sluiten:

  Bij W.V.V. Constantia is altijd wel wat te doen en je krijgt er fijne sociale contacten bij.

   

  Dank jullie wel voor jullie medewerking en openhartigheid. Wellicht kijkt iedereen nu met andere ogen naar het mooi bijgehouden sportpark en alles wat schoon, werkend en waar nodig gerepareerd is.