SAMEN
CONSTANTIA!
Arbitrageplan W.V.V. Constantia
Inhoudsopgave:
Plezier hebben in het leiden van een wedstrijd is sterk afhankelijk van onze eigen leden, spelers van de tegenpartij en publiek.
Zij allen dienen respect te hebben voor de "scheidsrechter", immers ook hij kan een fout maken.
Respect voor de scheidsrechter moet vanzelfsprekend worden bij W.V.V. Constantia.
Het bestuur en kader van W.V.V. Constantia moeten hieraan meewerken.
Voedt spelers zo op dat ze respect hebben voor de scheidsrechter en durf anderen die dat niet tonen hierop aan te spreken.
Waarden en normen staan bij W.V.V. Constantia hoog in het vaandel.
Het leiden van wedstrijden is ook een sport en voor een vereniging als W.V.V. Constantia met op dit moment ruim 550 leden en 31 teams in competitie zijn verenigingsscheidsrechters van grote betekenis.
Toch is dit een groep die vaak vergeten wordt.
Verbeterpunten zijn er altijd en dit plan is er om alles wat met onze verenigingsscheidsrechters te maken heeft te optimaliseren.
Het leiden van wedstrijden bij W.V.V. Constantia moet een begrip worden, de
Verenigingsscheidsrechters moeten plezier hebben in het leiden van wedstrijden bij onze club en moeten een duidelijke plaats krijgen in de totale verenigingsorganisatie.
In dit arbitrageplan geven wij aan hoe het bij W.V.V. Constantia geregeld is en hoe het in onze ogen beter kan.
Om het arbitrageplan werkbaar te maken en te houden is bewust gekozen voor een beknopte opzet.
In 2017 is dit arbitrageplan geëvalueerd.
Het ligt in de bedoeling dit arbitrageplan om de 5 jaar te evalueren en indien noodzakelijk tussentijds aan te passen.
De doelstelling van dit arbitrageplan is;
Het arbitrageplan dient tegelijkertijd als houvast voor de verenigingsscheidsrechters. Tevens is dit een naslagwerk voor eventuele opvolgers in de toekomst.
Door een aantrekkelijk klimaat te scheppen, is het gemakkelijker om de bestaande scheidsrechters te behouden en om nieuwe aan te trekken.
Tevens gaan wij in op de opleiding en begeleiding van onze verenigingsscheidsrechters.
Op dit moment neemt onze groep verenigingsscheidsrechters een positie in die naar ons idee verbeterd is ten opzichte van enkele jaren geleden maar zeker nog niet optimaal is.
Er zijn inmiddels scheidsrechter coördinatoren in het leven geroepen die alles aangaande deze groep organiseert.
We hebben zes scheidsrechter coördinatoren die de aanstellingen van wedstrijden regelen en alles wat daar mee te maken heeft.
Organogram
Hoofdbestuur
Scheidsrechterscommissie.
De scheidsrechterscommissie behartigt de belangen van onze scheidsrechters en zullen hen te allen tijde ondersteunen daar waar mogelijk is.
In de scheidsrechterscommissie hebben zitting, de voorzitter tevens bestuur afgevaardigde, scheidsrechters coördinator senioren, scheidsrechter coördinatorjunioren en scheidsrechters.
De scheidsrechterscommissie informeert en legt verantwoording af aan het hoofdbestuur van de vereniging.
De scheidsrechterscommissie stelt jaarlijks een jaarplan op en presenteert deze aan het bestuur en aan de scheidsrechters tijdens de jaarlijkse bijeenkomst.
De scheidsrechterscommissie organiseert o.a. bijeenkomsten, wervingsacties, discussie- c.q.
thema-avonden, publicaties in het clubblad en op de website.
Tevens onderhoudt de Scheidsrechterscommissie nauwe banden met onze buurverenigingen, en afgevaardigden van de KNVB.
De aanstelling van scheidsrechters is in handen van onze scheidsrechtercoördinatoren. Seniorenscheidsrechters worden aangesteld door de seniorencoördinatoren en Jeugdscheidsrechters door de jeugdcoördinatoren.
Aanstelling geschied op basis van wensen, kwaliteit en beoordeling.
Aanstellingen worden gepubliceerd via de website van de vereniging en in het Wanroijs Nieuws in een overzicht, zodat iedereen ruim op tijd inzicht heeft in zijn of haar aanstelling. De jeugdscheidsrechters worden ook wekelijks via de APP geïnformeerd, dat men in het aankomende weekend aan de beurt is.
De jeugdaanstellingen geschieden in een overzicht van september t/m december en van februari t/m einde competitie, zodat iedereen ruimschoots weet, wanneer men aan de beurt is.
Van de scheidsrechters wordt verwacht dat zij met regelmaat de website raadplegen om zodoende goed geïnformeerd te blijven i.v.m. eventuele wijzigingen die kunnen worden doorgevoerd, hetzij door de vereniging hetzij door de KNVB.
Samenstelling van de Scheidsrechterscommissie :
Mark van der Straaten |
- voorzitter |
Martien van der Heijden |
- coördinator aanstellingen Jeugdvoetbal |
Berny van de Ven |
- coördinator aanstellingen Seniorenvoetbal |
Cor Selten |
- coördinator |
Karlo Koenen |
- scheidsrechter seniorenvoetbal |
De verenigingsscheidsrechter is verantwoordelijk voor het naleven van de regels en staat voor de taak wedstrijden op een zodanige manier te leiden dat de spelers het spel met plezier spelen, beleven en leren.
De verenigingsscheidsrechter heeft vier kerntaken:
- Volgen van het spel en toepassen van de spelregels;
- Optreden bij beslismomenten;
- Communiceren met spelers c.q. leiders/coaches;
- Afhandelen formaliteiten (administratie).
Om deze taken goed te kunnen uitvoeren hebben wij een profielschets samengesteld waaraan naar onze mening een verenigingsscheidsrechter zou moeten voldoen.
- Minimum leeftijd 16 jaar;
- Actief voetballen of gevoetbald hebben;
- Verplicht interne cursus juniorenscheidsrechter te volgen; - Verplicht 2 zaterdagen om pupillenwedstrijden te leiden.
- Minimum leeftijd 16 jaar;
- Actief voetballen of gevoetbald hebben;
- Bij voorkeur enige ervaring (2 jaar) als pupillenscheidsrechter;
- Bereid zijn de BOS-cursus te volgen; ( 4 bijeenkomsten )
- Beschikbaar zijn om op zaterdag juniorenwedstrijden te leiden.
- Minimum leeftijd 16 jaar;
- Actief voetballen of gevoetbald hebben;
- Bij voorkeur enige ervaring (2 jaar) als juniorenscheidsrechter;
- Bereid zijn de SOIII-cursus te volgen;
( 4 bijeenkomsten+8 praktijkmomenten met een Praktijkbegeleider) - Beschikbaar zijn om op zaterdag en/of zondag wedstrijden te leiden.
De verenigingsscheidsrechter heeft een positieve instelling, voelt zich betrokken bij het wel en wee van de vereniging, heeft fairplay hoog in het vaandel staan en staat open voor begeleiding door een praktijkbegeleider.
Bij W.V.V. Constantia is het volgende geregeld rond de wedstrijden:
- tenue in orde!, - fluit controleren!, - pen en notitieblokje in orde!, - horloge/stopwatch werkt!, - toss munt bij je!, - kaarten bij je!.
- eventuele strafrapporten in overleg met de Coördinator.
Gele en/of rode kaarten die tijdens een wedstrijd worden gegeven aan spelers, leiders en/of coaches van zowel Wvv Constantia, als mede van tegenstanders zullen te allen tijde worden vermeld op het wedstrijdformulier.
Bij W.V.V. Constantia zijn zes scheidsrechter coördinatoren actief, allen voor de jeugdafdeling en momenteel geen bij de seniorenafdeling, die door persoonlijke benadering verenigingsscheidsrechters proberen te werven. Dit begint meestal bij de jeugd, bij voorkeur de B-jeugd, maar ook leden die stoppen met actief voetballen worden benaderd om op zaterdag en/of zondag een wedstrijd te leiden.
Het werven van scheidsrechters gebeurt bij voorkeur onder eigen leden en/of oud leden maar ook kandidaten van buiten de vereniging met de nodige voetbal achtergrond en/of kennis van zaken komen in aanmerking.
Alle verenigingsscheidsrechters worden nadat zij minimaal 1 jaar actief zijn geweest als juniorenscheidsrechter door Wvv Constantia voorzien van een compleet scheidsrechter tenue.
Gelukkig zijn ook scheidsrechters niet allemaal hetzelfde, de één heeft meer kwaliteiten dan de ander en door de scheidsrechters te beoordelen wordt er een selectie gemaakt wie de hogere en wie de lagere elftallen mag gaan fluiten.
Uiteraard wordt er rekening gehouden met de mening van de scheidsrechter zelf en gevraagd op welk niveau hij/zij wil fluiten.
Wvv Constantia selecteert en vraagt de mening van de persoon zelf om hem/haar in bescherming te nemen, immers een te hoog niveau is niet goed, maar een te laag niveau ook niet.
De selectie wordt mede bepaald door:
- Wensen scheidsrechter;
- Deskundigheid scheidsrechter;
Het werven van scheidsrechters is al een hele klus, dus is het zaak de scheidsrechters, die we hebben, voor de club te behouden.
Dit trachten wij te doen door een klimaat te scheppen waarbij de scheidsrechters zich prettig voelen bij onze club en er voor te zorgen dat er altijd een aanspreekpunt voor ze is waar ze op terug kunnen vallen bij eventuele problemen.
Dit zijn bij Wvv Constantia de zes scheidsrechter coördinatoren, de Scheidsrechterscommissie en het Hoofdbestuur, die de scheidsrechters altijd in bescherming zullen nemen, wanneer dit nodig is.
Jaarlijks vóór aanvang van de competitie is er overleg met de Scheidsrechterscommissie en alle jeugd en seniorenscheidsrechters omtrent diverse zaken zoals o.a. spelregelwijzigingen, afspraken etc.
Eén maal per seizoen worden alle gediplomeerde verenigingsscheidsrechters uitgenodigd voor het activistenfeest van Wvv Constantia.
Om de kwaliteit van de arbitrage te waarborgen en daar waar mogelijk te verbeteren is een goede opleiding en begeleiding een eerste vereiste.
Een scheidsrechter die een gedegen opleiding genoten heeft en van zijn deskundigheid blijk geeft zal meer respect en begrip afdwingen bij spelers dan een niet opgeleide scheidsrechter. Tevens zal een opleiding bijdragen aan het zelfvertrouwen van de scheidsrechter.
Ons streven is om scheidsrechters die de jeugd op zaterdag fluiten door te laten stromen naar de senioren/dames op zondag.
Alle aspirant-scheidsrechters volgen een KNVB scheidsrechters cursus en krijgen de kans om door te groeien tot eventueel het betaalde voetbal.
Binnen de KNVB zijn o.a. de volgende opleidingen mogelijk:
Indien mogelijk zullen opleidingen zoveel mogelijk bij de eigen vereniging worden georganiseerd of in samenwerking met andere (buur)verenigingen.
De opleidingskosten zullen geheel door de vereniging worden betaald.
Begeleiding
Bij Wvv Constantia zijn zes scheidsrechter coördinatoren actief. De scheidsrechter coördinatoren begeleiden m.n. onze eigen pupillen- en juniorenscheidsrechters.
Door scheidsrechters op de juiste wijze te informeren, adviseren en te ondersteunen zal het vertrouwen en de deskundigheid van de scheidsrechter op een positieve manier worden beïnvloed, wat weer kan bijdragen aan het behoud van scheidsrechters.
Binnen Wvv Constantia worden alle spelers, zodra men B-gerechtigd is, verplicht gesteld tot het volgen van een verkorte scheidsrechter cursus binnen de vereniging.
Deze verkorte opleiding wordt gehouden in de winterstop van de lopende competitie en bevat een drietal avonden van 19.00 ?? 21.30 uur.
Aansluitend kan elke deelnemer het verplichte Spelregelbewijs gaan halen, dat verplicht is om deel te nemen aan wedstrijden, anders is men niet speelgerechtigd.
W.V.V. Constantia heeft op dit moment de beschikking over zes scheidsrechter coördinatoren; De scheidsrechter coördinatoren begeleiden onze verenigingsscheidsrechters bij de jeugd en scheidsrechters in opleiding.
De gekwalificeerde senioren scheidsrechters hebben momenteel geen begeleiding.
De begeleiding kan structureel en/of op verzoek plaatsvinden.
Ook kan een scheidsrechter worden begeleid als daar, om wat voor reden dan ook, aanleiding toe is.
Profielschets van Scheidsrechter coördinatoren
- Gekwalificeerd verenigingsscheidsrechter;
- Minimum leeftijd 16 jaar;
- Beschikt over goede communicatieve en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden;
- Beschikt over een gemotiveerde en positieve uitstraling;
- Onderschrijft de doelstelling van de vereniging;
- Heeft waarden en normen hoog in het vaandel staan;
- Is in staat om op een goede manier om te gaan met de doelgroep;
- Is beschikbaar en is bereid regelmatig overleg te plegen met de scheidsrechter coördinatoren;
De scheidsrechter coördinatoren staan voor de uitdaging scheidsrechters (in opleiding) te stimuleren, te motiveren en de feedback te geven die bijdraagt tot een (verdere) verbetering c.q. verhoging van het prestatieniveau.
Door te luisteren, het stellen van (open) vragen en doorvragen tracht de scheidsrechters coördinatoren de scheidsrechter te laten terugkijken op het eigen handelen, waarvan het de bedoeling is dat dit een positieve bijdrage oplevert in zijn en/of haar ontwikkeling als scheidsrechter.
Ieder jaar wordt door de Scheidsrechterscommissie een jaarplan opgesteld welke aan het begin van het seizoen met de scheidsrechters en praktijkbegeleiders wordt besproken op de jaarlijkse bijeenkomst.
Hierdoor verplichten wij onszelf de scheidsrechters maximaal te ondersteunen. Hieronder een opsomming in willekeurige volgorde waar de Scheidsrechterscommissie de komende jaren aan wil/gaat werken: